fredag 23 januari 2015

En utrotningshotad stil

En av min absoluta favoritstilar är jugend, även känt som Art Nouveau. Stilen kännetecknas av i stort avsaknaden av spegelsymmetri och att många detaljer är inspirerade av naturen, så som blommor, träd och insekter. Även fast själva byggnaden kan vara pampig och kraftfull, är många detaljer böljande, lekfulla och runda. Stilen hade sin storhetstid runt sekelskiftet 1800-1900 som en motreaktion mot alla repetitionsstilar som florerade under 1800-talet.

Tyvärr har inte Mariehamn förärats alltför mycket i denna underbara stil. Mer har funnits men har rivits under årens lopp. För inte ens 10 år sedan revs en av få bevarade jugendhus i Mariehamn för att ersättas med stadens ålderdomshems utbyggnad.

Men det finns bevarade pärlor. Enbart två byggnader i Mariehamn är klart och tydligt i jugendstil men sen kan man fynda detaljer här och där. En av mina absoluta favoriter är denna dörr:




Dörren leder in till en av butikerna i längan vid Torggatan 15, en byggnad som i övrigt också bjuder på intressanta och vackra detaljer. En levande byggnad som utvecklats under många år och även fått behålla en stor del av sin charm. En byggnad jag helt klart kommer att återkomma till!
Denna dörr är den enda som bevarats, övriga dörrar ser ut att ha blivit bytta runt 1950-60-talet. Många års slit har säkerligen gjort sitt, speciellt om de inte vårdats. Även denna saknar bitar av listerna. Men hoppas denna får vara kvar länge till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar