måndag 25 augusti 2014

Cabmen's shelter

Mitt bland, eller alldeles bredvid, Londons gator kan man få syn på små, gröna stugor. Flertalet med mitt favorittak, gablet roof. Dessa kiosker är så kallade cabmen's shelters och drivs av Cabmen's Shelters Fund.

Dessa byggdes under sista kvartalet av 1800-talet för att kuskarna, och senare taxichaufförerna, i London skulle under sina arbetspass få chansen att äta och dricka varmt, då de inte var tillåtna att lämna sina fordon medan de stod vid stationer och för att kunna hämta pubmat behövde de hyra någon för att hålla ett vakande öga på droskan. En som uppmärksammade detta och ville ge kuskarna bättre förutsättningar för sitt arbete var den sjunde earlen av Shaftesbury som tillsammans med ett antal andra filantroper grundade en fond som skulle få namnet Cabmen's Shelter Fund. Framtill 1914 byggdes 61 kiosker som serverade varm mat, alkoholfria drycker samt ett uppvärm utrymme. Av dessa finns ännu 13 kvar och idag är även andra än yrkesverksamma taxichaufförer välkomna.


Denna lyckades jag spana in under min vistelse i London och den återfinns strax utanför Victoria & Albert Museum, på Thurloe Place. Notera storleken: exakt så mycket utrymme tar en häst och droska.

Läs mer:
www.bbc.com/news/magazine-23591682
www.urban75.org/london/cabmans-shelters.html
en.wikipedia.org/wiki/Cabmen's_Shelter_Fund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar