fredag 29 augusti 2014

Expect the unexpected

En av mina stora svagheter när det gäller arkitektur är industriarkitektur och då framför allt från tiden mitten av 1800-talet och fram till tidig 1900-tal. Då används två av mina absoluta favoritbyggnadsmaterial, tegel och gjutjärn. Vad är väl då bättre än det viktorianska London?

En lördagspromenad i goda vänners sällskap längs med Themsen förde mig till denna byggnad:


Min första tanke var att detta måste vara en myndighetsbyggnad, möjligen övergiven och väntande på att få vakna ur en törnrosasömn. Döm av min förvåning när det avslöjas för mig att det är en pumpstation. En pumpstation? Hur är det möjligt? Jag har aldrig sett en pumpstation så extravagant som denna, bara de grå plåtlådor som är strödda lite här och där runtom Mariehamn. Kan det verkligen vara en pumpstation?

Väl hemma på Åland var det dags att googla. Och mycket riktigt, det är en pumpstation som dessutom fortfarande är i drift, "Bazalgette's Western Pumping Station". Förvisso med modernare maskiner än de ursprungliga ångmaskinerna, vars skorsten fortfarande finns bakom stationen.


Station började byggas 1873 för att pumpa avloppsvatten. Under denna tid fanns en uppskattning för det vackra och för att kanske inte låta utsidan avslöja vilken verksamhet som pågår på insidan.

Läs mer och följ med på en rundtur in i byggnaden: www.ianvisits.co.uk/blog/2011/09/19/open-house-weekend-bazalgettes-western-pumping-station/

måndag 25 augusti 2014

Cabmen's shelter

Mitt bland, eller alldeles bredvid, Londons gator kan man få syn på små, gröna stugor. Flertalet med mitt favorittak, gablet roof. Dessa kiosker är så kallade cabmen's shelters och drivs av Cabmen's Shelters Fund.

Dessa byggdes under sista kvartalet av 1800-talet för att kuskarna, och senare taxichaufförerna, i London skulle under sina arbetspass få chansen att äta och dricka varmt, då de inte var tillåtna att lämna sina fordon medan de stod vid stationer och för att kunna hämta pubmat behövde de hyra någon för att hålla ett vakande öga på droskan. En som uppmärksammade detta och ville ge kuskarna bättre förutsättningar för sitt arbete var den sjunde earlen av Shaftesbury som tillsammans med ett antal andra filantroper grundade en fond som skulle få namnet Cabmen's Shelter Fund. Framtill 1914 byggdes 61 kiosker som serverade varm mat, alkoholfria drycker samt ett uppvärm utrymme. Av dessa finns ännu 13 kvar och idag är även andra än yrkesverksamma taxichaufförer välkomna.


Denna lyckades jag spana in under min vistelse i London och den återfinns strax utanför Victoria & Albert Museum, på Thurloe Place. Notera storleken: exakt så mycket utrymme tar en häst och droska.

Läs mer:
www.bbc.com/news/magazine-23591682
www.urban75.org/london/cabmans-shelters.html
en.wikipedia.org/wiki/Cabmen's_Shelter_Fund