tisdag 16 februari 2016

60-talets rymdestetik

Jag har alltid älskat det udda, det som sticker ut lite, mycket eller jättemycket. detta gäller även, eller kanske jag ska säga framför allt, arkitektur. Anonyma skolådor gör sig icke besvär! För att ha någon form av hum på vad man kan hitta i olika städer har jag en anteckningsbok som jag samlar intressanta byggnaders namn och adresser i. Så att jag åtminstone har något att utgå från på framtida resor. Listan till London tenderar bli lång, så jag behöver begränsa mig lite. Förra året gjorde jag lappar med varje byggnads namn, adress och tunnelbanestations namn, skrivet i tunnelbanelinjens färg. Och så sorterade jag dem i bra ordning, för att förhoppningsvis hinna se alla tänkta byggnader. Det gick rätt bra, bara ett par som förhoppningsvis ska besökas i framtiden!

Det är inte alltid så lätt att hitta byggnader trots goda förberedelser, när man inte känner staden man är i. Kartan i mobilen är till stor hjälp, men den kan inte alltid berätta vilken väg som är smartast att ta och inte heller eventuella hinder. Eller att omgivningen kanske inte är den förväntade. Detta hände när jag skulle försöka hitta Space House, ett runt torn på en bakgata i centrala London där Civil Aviation Authority huserar. Dagen var strålande, snäppet för het, och det här var sista byggnaden jag skulle spana in för dagen. In på gatan som mobilkartan visar, en stunds förvirring, vila ögonen på en vacker katt som kvittrar i ett fönster och hopp om att snart hitta fram. Och plötsligt dök det upp:




Den får mig att tänka på den tecknade serien "The Jetsons".
Arkitekten bakom denna skapelse är den schweizisk-brittiska arkitekten Richard Seifert, en av de mest produktiva arkitekterna i London under 1960-70-talet. Denna byggnad, som redan nämnts bland annat kallas för Space House, var ursprungligen tänkt som ett lyxhotell och skulle vara dubbelt så högt som det slutligen blev. Byggt i betongelement, som sig bör under denna tid, är denna nu 16 våningar höga byggnad en kontorsbyggnad.
Den direkta omgivningen är väldigt steril, men att stå en bit ifrån... Alldeles underbar byggnad, med udda form men total symmetri. Entréplanens bågar ger en lätthet till byggnaden och skulle planen medge en öppen yta med klara glasväggar skulle det kunna ge intryck av en flytande cylinder.
Väl värt ett besök!


http://www.e-architect.co.uk/london/space-house-building

https://www.architecture.com/image-library/RIBApix/image-information/poster/preliminary-design-for-space-house-kingsway-london-for-the-civil-aviation-authority-perspective-view/posterid/RIBA35877.html

lördag 6 februari 2016

Känd från tv

Jag började en röd tråd i min förra post, som jag kan fortsätta i denna. Mitt Londonbesök 2015 innehöll en dag där jag försökte pricka av så många byggnader som möjligt på min ska se-lista. Ett av dem var Florin Court, även känt som Whitehaven Mansions för alla som sett på serien om Agatha Christies "Hercules Poirot".

Dagen bjöd på ösregn, vilket inte kändes så roligt när jag var osäker på hur långt det var mellan tunnelbanestationen och byggnaden jag ville se. Här var jag dock säker på att jag borde kunna gå från Barbican staion till Charterhouse Square, där Florin Court ligger, på mindre än 5 minuter. Jag hade sett skylten dagen före, när vi besökte Barbican för en rundtur om centrets arkitektur samt dess historia. Jag hade ju inte förstått hur nära det var, när jag gjorde min lista. Insikten nu är att centrala London är mindre än jag trodde!

Tillbaka till Florin Court:


Byggd 1936 av Guy Morgan and Partners, i tegel över stålram, i art deco. Fantastisk, kurvig, huvudfasad mot en mysig, mindre park. Vägen framför byggnaden är avstängd för obehöriga, liksom parken, vilket ger ett lugn mitt i London. Parken är överlag omgärdad av vackra byggnader i olika åldrar. 
Det är inte bara fasaden som använts i tv-serien om mästerdetektiven, även vissa interiörscener har gjorts på plats. Måste vara en fantastisk interiör, med fantastiska rundade väggar (i de rum som är mot parken), simbassäng och trädgård på taket. 
Byggnaden har sedan början bestått av lägenheten, men viss ombyggnad under årens lopp.