söndag 31 januari 2016

Att följa en röd tråd

Jag älskar att söka information om saker om intresserar mig. Jag är såpass gammal att jag suttit med uppslagsböcker för att hitta information. Ibland har jag snubblat över något intressant i exempelvis en tidning, något jag länge varit nyfiken på, och då har lyckan varit total! Och nu med internet... Jag kan sitta i timmar och följa trådar, hitta allt mer information om allt fler saker och inte veta när jag ska sluta. Här kommer en presentation av en av mina absoluta favorittrådar :)

För ungefär ett och ett halvt år sedan besökte jag London för första gången. Planen hade funnits flera år, men ibland har jag helt enkelt svårt att komma mig för att göra något. Nåväl, listan med byggnader jag ville besöka var lång, som tur var hade jag turen att ha mina goda vänner Lara och Dave som guider. Så lördagen veks åt till att se så många intressanta tunnelbanestationer som möjligt samt dagens höjdpunkt för mig, Battersea Power Station:




Orsakerna till att jag så gärna ville se denna byggnad är många. Fantastisk arkitektur, min svaghet för pampiga industribyggnader (ingen fabriksägare lägger längre dyra pengar på arkitektritade fabriksbyggnader) samt att denna ikoniska byggnad har agerat kuliss i flertalet tv-serier som jag älskar. Första är filmatiseringen av Hercules Poirot, med David Suchet i huvudrollen. Många minns säkert denna:



(Bilden lånad från denna sida: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/8a/1f/7d/8a1f7d33010c537e5c689beb090e5ce6.jpg)

Dock finns ett litet problem med denna bild av Battersea Power Station. På bilden ses fyra skorstenar, medan ursprungsbyggnaden enbart hade två. Del två, den så kallade B-stationen, togs i bruk först 1953-55. Och de flesta avsnitten av tv-serien utspelar sig kring 1935, när A-stationen precis tagits i bruk.
Följande tv-serie, som jag fastnat för, som utnyttjade dessa fantastiska vyer var Doctor Who. Bland annat har den fungerat som fabrik för att skapa skrämmande cybermen.
Och så den fantastiska serien "Sherlock". Där man äntligen får följa med in i byggnaden, i avsnittet "Scandal in  Belgravia".
Och medan jag dubbelcheckade denna information så dyker information om allt fler inspelningar som gjorts här, bland annat en scen för "The King's Speech".

Nåväl, tillbaka till arkitekturen. Mannen bakom designen är en av Britanniens stora arkitekter under art decon, Giles Gilbert Scott. Han var känd för sina pampiga art deco-skapelser med drag av gotik. Han är även mannen bakom en av de absolut största ikonerna för Stor-Britannien, nämligen de röda telefonkioskerna.


Inspirationen till telefonkioskerna fick han från ett lite annorlunda ställe: gravmonumentet som den brittiske arkitekten sir John Soane skapade till sin hustrus minne 1815.




soane.jpg
(Bilden lånad från https://www.ucl.ac.uk/earth-sciences/impact/geology/london/stpancras/gravestones/soane)

Sir John Soane var under sena 1700-talet, tidiga 1800-talet en inflytelserik arkitekt som bland annat ritade Bank of Englands huvudbyggnad (tyvärr till stora delar riven).
Hans hem är nu museum och jag har siktet på att besöka det under min följande London-resa :).



https://en.wikipedia.org/wiki/Battersea_Power_Station
https://en.wikipedia.org/wiki/Battersea_Power_Station_in_popular_culture
https://en.wikipedia.org/wiki/Giles_Gilbert_Scott
http://www.sherlockology.com/locations/battersea-powerstation
https://www.ucl.ac.uk/earth-sciences/impact/geology/london/stpancras/gravestones/soane