torsdag 24 april 2014

Allt är inte vad det synes vara

I vår kultur talas det om drömmen om det lilla röda stugan med de vita knutarna, kanske som en uttryck för drömmen om det egna hemmet på den egna marken.
I Kalmarnäs, strax utanför Mariehamn, finns detta charmiga hus. Vid första anblicken kan det se ut som ett rätt ordinärt hus i åländska mått mätt. Ett hus i falurött med vitmålade knutar, som så många andra hus på Åland.Tills man tittar lite närmare och inser att största delen av huset är byggt i vad som ser ut som stora tegel. Bara vindsvåning och veranda är i trä. Så intressant, så fascinerande och så svårt att upptäcka vid första anblicken. Jag har minnesbilder av det sen barnsben men aldrig reagerat på materialvalet, förrän förra vecka, då jag passerade det en vacker vårkväll.





Vad får ägaren att måla huset på detta sätt? Är det för att man just drömmer om den röda stugan med vita knutarna och målar huset för att det ska se ut så? Eller är det för att passa in det i omgivningen för att det inte ska sticka ut så mycket? För på Åland är det inte så väldigt vanligt med hus där man kombinerat tegel och trä på detta sätt.
måste snart passera huset igen och då ta en bild på det framifrån. det har nämligen en detalj som jag verkligen älskar och det är en hög källarvåning.