måndag 27 januari 2014

Inte bara på gamla hus

Plåt, tegel, platt, sadeltak. Mer spännande än så blir det knappt med de hus som byggs idag. Man bygger praktiskt (sadeltak) eller opraktiskt (platt tak), men framför allt trist. Men det finns ljusglimtar. Som exempelvis Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn. Kanske inte det mest spännande huset vid första ögonkastet och mer praktiskt än vackert. Men orkar man böja lite på nacken eller kan spana in huset på samma höjd som dess tak så får man se ett nytt hus med gablet roof-tak:


Önskar jag visste vem arkitekten är, så jag kunde fråga varför denna taktyp valdes, varifrån inspirationen kom. Eller finns det en praktisk orsak?

fredag 17 januari 2014

Ett öppet sår i fasadraden

Mariehamn är inte bra på att bevara sina gamla hus, det är den krassa sanningen. Visst finns det kulturmärkning, men hur mycket är det värt gentemot pengar och oförståelse för det gamla? Eller vad sägs om den sorgliga historien om detta hus:


Ett av få hus i Mariehamn ritad av Torsten Montell, med en ritning i stadsarkitektens arkiv, daterad 1923.

Ett välbevarat hus som revs för att ägaren tyckte att tomten skulle vara perfekt för ett passivhus. Som hen inte fått byggnadsrätt för. Så vad finns på platsen nu? Jo, en förfulande grop, ett hål i en rad av fasader längs med en gata med i stort fasader som matchar varandra.
Tyvärr känns det här som något som inte är helt ovanligt i Mariehamn. Man tänker så kortsiktigt som möjligt och missar chanserna att bevara äldre hus, hus som kunde locka arkitekturintresserade och bevara trädgårdsstadens charm. istället satsar man på hus som alla ser ut att komma från en eller två olika arkitektbyråers ritbord, där samma element återanvänds om och om igen.

torsdag 16 januari 2014

Den amerikanska drömmen

Som så många andra i Norden reste många ålänningar till Amerika åren runt sekelskiftet 1800-1900-talet. Många blev kvar, medan en och annan hittade tillbaka till Åland efter att förhoppningsvis ha lyckats jobba ihop ett ordentligt boägg. Med sig hade de inspirationer och idéer för hur ett hus kunde se ut, att ett hus kunde vara mer än en röd stuga med vita knutar eller en stor skeppargård med imponerande veranda. Vid denna tidpunkt hade USA en marknad med postorderhus och bläddrar man i kataloger från Sears, Roebuck and Co. känner man igen flertalet åländska hus. Låt mig presentera husen på Västra skolgatan:






Samma grundidé, med ett tak som ett giftermål mellan ett sadeltak och ett brutet sadeltak. Den amerikanska kusinen med extra allt.