tisdag 15 oktober 2013

Med öga för detaljer

Jag har konstaterat att jag ibland hakar upp mig för mycket på detaljer och därmed glömmer bort helheten. Men det har även sina fördelar, att ha öga för detaljer: man upptäcker kanske saker som andra missat.
I slutet av sommaren gjorde jag ett kort besök i min älskade studiestad Åbo. Redan då lade jag märke till två byggnader som bär på Ålandsreferenser, båda vid Auragatan.

I backen upp till konstmuseet, på vänster sida, står denna charmiga gamla skolbyggnad från tidig 1900-tal. Huvudingången är inramad av en väldigt fin spetsbågad portal som är smyckad med sex stycken stadsvapen.

                       





Och en av dessa sex, den som är allra ytterst till höger, är Mariehamns gamla stadsvapen, med ett krönt M som hänvisning till stadens gudmor Tsarevna Maria Alexandrovna och en kronhjort som i Ålands vapen.
Den kan man i sin tur se på en gammal fabriksbyggnad som är inklämd mellan två betydligt nyare byggnader, även de vid Auragatan, men närmare ån:






Och där, på vänstra halvan av fasaden, möter vi åter den åländska hjorten, i form av en mosaik som är infälld i tegelfasaden.


Undrar vad det finns för koppling mellan dessa två byggnader och Åland? Vad har fått arkitekten/arkitekterna att smycka fasaderna med dessa Ålandsreferenser?

Så om du möter mig och jag inte noterar dig så är nog orsaken att jag spanar efter intressanta detaljer på fasaderna utan en tanke på att jag kanske känner de jag möter :)