tisdag 11 juni 2013

Man lär så länge man lever

Jag trodde jag hade sett alla gablet roof-tak i Eckerö, åtminstone de som finns längs med allmänna vägarna. Men blev motbevisad, av mig själv, i helgen. En sväng via Björnhuvud resulterade i ytterligare två hus, granngårdar på varsin sida om vägen :



Ser man närmare på den nedre så kan man se att med tegel som material på taket, så får man ta till andra material för att täcka "gaveln".

fredag 7 juni 2013

Ålands mesta gablet roof-kommun

Eckerö. Är det härifrån inspirationen till Mariehamnstaket kommer? Ingenstans på Åland finns så många tak av gablet roof-typ. Här följer en kavalkad:






Kan konstatera att eckeröborna kör en tredje variant av detta miniatyrgavelröste. Dels är det väldigt litet och dels är det klätt med samma material som taket. Endast uthuset har ett röste stort nog att kunna ha ett fönster.
Kommer inspirationen till mariehamnshuset från Eckerö eller kommer det helt andra vägar? Och hur kom det till Eckerö? Med sjömän? Med Amerikaresenärer, som återvände efter att ha tjänat i det stora landet i väst och kom hem med pengar nog att bygga sig ett präktigt hus?

onsdag 5 juni 2013

Nästan identiska tvillingar

Är det kataloghus? Syskon som beslutat bygga liknande hus? En byggare, en ritning och två hus? Oavsett är de båda charmiga. Och hur många mariehamnare har egentligen reagerat över deras likhet?



Ljus grå-gråbeige rappning, absid och ett fantastiskt fint balkongräcke. Röda tegelpannor ovanför fönstren.


Och bara en liten, liten bit därifrån, i en något skuggigare trädgård står det, syskonet till huset. Samma fantastiska balkongräcke finns bevarat, liksom originalrappning och dekoren av tegelpannor ovanför fönster och dörröppningar. Och det som tyvärr inte syns på den nedre bilden (och som jag slarvigt nog missat checka ifall huset på övre bilden alls har) är det fantastiskt fina altanräcket, med en air av 30-tal. Kan tänka mig att dessa skönheter är tidigt 50-tal.