Låt mig presentera arkitekt Lars Soncks takryttare.
"Min" kyrka. Kyrkan där jag är döpt och konfirmerad, som jag passerat oräkneligt antal gånger, som jag tycker är alldeles underbar.
När det gäller kyrkor så är Åland mer känd för sina medeltida gråstenskyrkor än denna pärla inne i Mariehamn, St Görans kyrka. Byggd med hjälp av donationspengar från makarna Troberg i slutet av 1920-talet, med Fritjof Lindholm som byggmästare och tegel slagna i Lemland. Detta fantastiska röda tegel som vi på Åland har byggt alldeles för lite i.
Nu till det jag egentligen vill uppmärksamma, kyrktornet. Eller, det är ju inget torn utan en takryttare med en hög och smal spira. Kan ju nämna här att den spiran inte alltid tål de åländska vindarna och jag minns från min barndom då den knäcktes någonstans halvvägs. Ser man riktigt noga på bilden så ser man att kopparplåten i mitten är av en annan nyans, antar att det är där brottet i tiderna var.
Då till återanvändningen. Hela St Görans kyrka är egentligen ett enda stort återanvänt projekt, vilket jag kommer att återkomma till. Denna gång kommer jag bara att koncentrera mig på takryttaren.
I Pemar, en bit öster om Åbo, finns St Jakobs kapell, kapell till Vikbergs herrgård. Under årens lopp har jag passerat platsen många gånger utan att reflektera över byggnaden, lite undanskymd bland träden. Så runt millennieskiftet läste jag en bok om herrgårdar i Finland där det på tio rader omnämns ett kapell som bär stora likheter med St Görans kyrka.
Visst är det det likt som ett syskon, hela byggnaden? Och takryttaren, med några små skillnader, väldigt lik den på St Görans.
Och så kusinen:
Denna spira återfinns på Metodistkyrkan i Helsingfors, färdigställd 1929, strax efter att St Görans stod färdig.
Är alldeles övertygad om att Sonck använde denna spira och takryttare på ännu fler byggnader. I jakten på information om Metodistkyrkans byggnadsår så råkade jag på Mikael Agrikolas kurka, även den i Helsingfors. Byggd på 1930-talet med ett torn och med en spira som är nära släkt med de jag presenterat här, men i ett stramare utförande och enligt Wikipedia med finessen att den går att dra in (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mikael_Agricola_kyrka)
Så, återanvändning kan även vara att skapa sig en signatur, bara den är unik och tilltalande.