tisdag 15 oktober 2013

Med öga för detaljer

Jag har konstaterat att jag ibland hakar upp mig för mycket på detaljer och därmed glömmer bort helheten. Men det har även sina fördelar, att ha öga för detaljer: man upptäcker kanske saker som andra missat.
I slutet av sommaren gjorde jag ett kort besök i min älskade studiestad Åbo. Redan då lade jag märke till två byggnader som bär på Ålandsreferenser, båda vid Auragatan.

I backen upp till konstmuseet, på vänster sida, står denna charmiga gamla skolbyggnad från tidig 1900-tal. Huvudingången är inramad av en väldigt fin spetsbågad portal som är smyckad med sex stycken stadsvapen.

                       





Och en av dessa sex, den som är allra ytterst till höger, är Mariehamns gamla stadsvapen, med ett krönt M som hänvisning till stadens gudmor Tsarevna Maria Alexandrovna och en kronhjort som i Ålands vapen.
Den kan man i sin tur se på en gammal fabriksbyggnad som är inklämd mellan två betydligt nyare byggnader, även de vid Auragatan, men närmare ån:






Och där, på vänstra halvan av fasaden, möter vi åter den åländska hjorten, i form av en mosaik som är infälld i tegelfasaden.


Undrar vad det finns för koppling mellan dessa två byggnader och Åland? Vad har fått arkitekten/arkitekterna att smycka fasaderna med dessa Ålandsreferenser?

Så om du möter mig och jag inte noterar dig så är nog orsaken att jag spanar efter intressanta detaljer på fasaderna utan en tanke på att jag kanske känner de jag möter :)

söndag 25 augusti 2013

Inte bara på Åland

Ibland dyker de upp annanstans, husen med gablet roof. Ett exempel är paviljongen i Stora Skuggan, Stockholm som jag besökte för ungefär ett år sedan. Av alla bilder jag sett på taktypen så vill jag påstå att det här är av amerikansk typ med stor vinkel. Påminner om verandataken i en del av de amerikanska kataloghusen från tidigt 1900-tal.


torsdag 22 augusti 2013

Man vet aldrig när det dyker upp

Det var inte första gången jag var till Föglö. Dessutom en byggnad som varit på många bilder, populär bland annat i turistbroschyrer. Och där, en sen sommarkväll i juli, i väntan på färjan som ska ta oss tillbaka till fasta Åland:


Med en diskret böj vid taknocken och under denna "näbb" finns ett i all sin enkelhet vackert tredelat fönster.
Gamla väntsalen i Degerby.

onsdag 21 augusti 2013

Fantastiska fönster

Det är något med gamla fönster, speciellt de som finns på många verandor. För ett par dagar sen gick jag förbi ett litet hus i Sund, nära kyrkan och fick se dessa fantastiska verandafönster (en på var sida):



21 rutor i ett fönster. Och i två olika mönster, den övre 2/3-delen som ett stående löpförband med en halv stens förskjutning. Det enda som kanske skulle ge mig betänkligheter är fönstertvätten...
Men hellre tvättar jag ett sånt här fönster än ett modernt med löstagbara "spröjs".

tisdag 11 juni 2013

Man lär så länge man lever

Jag trodde jag hade sett alla gablet roof-tak i Eckerö, åtminstone de som finns längs med allmänna vägarna. Men blev motbevisad, av mig själv, i helgen. En sväng via Björnhuvud resulterade i ytterligare två hus, granngårdar på varsin sida om vägen :



Ser man närmare på den nedre så kan man se att med tegel som material på taket, så får man ta till andra material för att täcka "gaveln".

fredag 7 juni 2013

Ålands mesta gablet roof-kommun

Eckerö. Är det härifrån inspirationen till Mariehamnstaket kommer? Ingenstans på Åland finns så många tak av gablet roof-typ. Här följer en kavalkad:






Kan konstatera att eckeröborna kör en tredje variant av detta miniatyrgavelröste. Dels är det väldigt litet och dels är det klätt med samma material som taket. Endast uthuset har ett röste stort nog att kunna ha ett fönster.
Kommer inspirationen till mariehamnshuset från Eckerö eller kommer det helt andra vägar? Och hur kom det till Eckerö? Med sjömän? Med Amerikaresenärer, som återvände efter att ha tjänat i det stora landet i väst och kom hem med pengar nog att bygga sig ett präktigt hus?

onsdag 5 juni 2013

Nästan identiska tvillingar

Är det kataloghus? Syskon som beslutat bygga liknande hus? En byggare, en ritning och två hus? Oavsett är de båda charmiga. Och hur många mariehamnare har egentligen reagerat över deras likhet?



Ljus grå-gråbeige rappning, absid och ett fantastiskt fint balkongräcke. Röda tegelpannor ovanför fönstren.


Och bara en liten, liten bit därifrån, i en något skuggigare trädgård står det, syskonet till huset. Samma fantastiska balkongräcke finns bevarat, liksom originalrappning och dekoren av tegelpannor ovanför fönster och dörröppningar. Och det som tyvärr inte syns på den nedre bilden (och som jag slarvigt nog missat checka ifall huset på övre bilden alls har) är det fantastiskt fina altanräcket, med en air av 30-tal. Kan tänka mig att dessa skönheter är tidigt 50-tal.

torsdag 30 maj 2013

Nyfikenheten är väckt

När jag runt i en stad så ser jag sällan människorna. Jag ser husen. Jag ser fantastiska, pampiga, påkostade, dekorerade byggnader som tar andan ur mig. Jag ser små, "oansenliga" enkla stugor som får mig att längta efter att stå på andra sidan fönstret och insupa känslan av hemtrevnad.
Och så ibland tittar jag upp och upptäcker ett tak som som inte är som andra. Och tror först att det är det enda. För att i nästa stund inse att jag sett ett förut, men någon annanstans. Och så börjar sökandet. Mera info, flera hus. Vad är det för tak? Varifrån kommer inspirationen? Och hur kommer det sig att ett sådant tak finns på ett hus i Mariehamn?



 Där står det då, mitt i stadsdelen Klinten i Mariehamn, taket som väckte min nyfikenhet. Till och med uthusets tak matchas med taket på bostadshuset. Två tak av modellen "gablet roof". Brittiskt? Angloamerikanskt? Svenskt namn?
Intressant? Absolut!